Sıkça Sorulan Sorular
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Adayın Enstitüde eğitim programı bulunan ilgili ana bilim dalı tezli yüksek lisans programında başvurduğu programın ilan edilen ALES puan türünden en az 55 puan veya ilgili Ana bilim dalı tarafından istenen puanı sağlaması gerekir. Uluslararası düzeyde kabul gören GRE ve GMAT puanları ALES eşdeğeri olarak kullanılabilir.
Adayın Enstitüde eğitim programı bulunan ilgili ana bilim dalı doktora programında başvurduğu programın ilan edilen ALES puan türünden en az 55 puan veya ilgili Ana bilim dalı tarafından istenen puanı sağlaması gerekir. Uluslararası düzeyde kabul gören GRE ve GMAT puanları ALES eşdeğeri olarak kullanılabilir.
Adayın Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner, Eczacılık Fakülteleri ile hazırlık sınıfları hariç en az 10 yarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olması ve başvurduğu programın ALES puan türünde en az 55 puana sahip olması gerekir.
Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayın, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birine girmesi ve varsa ilgili Enstitüde eğitim programı bulunan ilgili ana bilim dalı başkanlıklarının belirlediği dil şartını sağlaması gerekir.
Doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuran adayın Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan olmak kaydıyla varsa ilgili EABD/EASD başkanlıklarının belirlediği dil şartını sağlaması gerekir.
Tezli yüksek lisans programındaki öğrencinin tez aşamasına geçebilmesi için Anabilim dalı başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçimli derslerden başarılı olmasının yanı sıra, zorunlu seminer ve seçilmesi halinde uzmanlık alan dersi ile birlikte toplam en az 60 AKTS kredilik dersten başarılı olması gerekir.
Doktora programındaki öğrencinin tez aşamasına geçebilmesi için Anabilim dalı başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçimli derslerden başarılı olmasının yanı sıra, zorunlu seminer ve seçilmesi halinde uzmanlık alan dersi ile birlikte toplam en az 120 AKTS kredilik dersten başarılı olması gerekir.
Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de üniversite dışından olmak üzere üç asil, biri üniversite dışından olmak üzere iki yedek, toplam beş öğretim üyesi Enstitüye önerilir.
Üç kişiden oluşan jürilerde ikinci danışman jüride görev alamaz. İkinci danışmanın jüride yer alması durumunda biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de üniversite dışından olmak üzere beş asil, biri üniversite dışından olmak üzere iki yedek, toplam yedi öğretim üyesi Enstitüye önerilir.